Güncel

Kocaeli'de 1 Mayıs Coşkusu

Kocaeli’nin dört bir yanında bayram sevinci yaşayan yüzlerce emekçi meydanlara akın etti.

1 Mayıs 2022 Saat: 19:44
Kocaelide 1 Mayıs Coşkusu
Kocaeli'de 1 Mayıs Coşkusu

1 Mayıs İşçi Bayramı kutlamaları nedeniyle ortaklaşa kutlama yapan Kocaeli Emek ve Demokrasi Güçleri’nin Doğu Kışla Parkı’ndan İzmit Anıtpark’a yapılacak olan yürüyüşüne yaklaşık bin kişi katıldı. Davullar eşliğinde halaylar çeken işçiler, “Bu düzen böyle gitmez, bu düzeni değiştireceğiz, Direne direne kazanacağız, Ekmek yoksa iş de yok” şeklinde sloganlar atarak Doğu Kışla Meydanı'ndan İzmit Anıtpark’a yürüyüş başlattı.


PANDEMİNİN ACISINI ÇIKARDILAR
DİSK, KESK, TMMOB, TTB ve Kocaeli Emek ve Demokrasi Güçleri, Tüm-Bel-Sen Kocaeli Şube temsilcilerinden ve üyeleri ve yaklaşık bin civarı vatandaşın katıldığı 1 Mayıs İşçi Bayramı coşkulu bir şekilde kutlanıyor. İşçi Bayramı’na DİSK Genel Başkanı Vedat Küçük, KESK Dönem Sözcüsü Erdal Karakuş, TMMOB İKK Genel Sekreteri Murat Kürekçi, İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, milletvekilleri, siyasi parti meclis üyeleri, çok sayıda dernek başkanı, işçi ve vatandaş katıldı. Şarkılar eşliğinde doyasıya eğlenen işçiler adeta pandeminin acısını çıkardı.

KÜÇÜK: 2 YILDIR KUTLAYAMIYORDUK”
Pandemi nedeniyle 2 yıldır bayram kutlayamamanın verdiği özlemle bu bayram doyasıya kutlama yaşanacağını açıklayan DİSK Genel Başkanı Vedat Küçük, konuşmasında şu ifadelere yer verdi; “2 yıldır pandemi nedeniyle kutlayamadığımız 1 Mayıs İşçi Bayramı’nı sonunda kutlayabilmenin sevincini yaşıyoruz. Birlik dayanışma ve mücadelenin en büyük günü. Şuandaki ekonominin buhrana dönüşmesi ve işçinin canının yanması nedeniyle tüm işçi sınıfları ile birlikte meydanlara indik. Hakkın, hukukun olmaması nedeniyle 1 Mayıs Bayramı’nda haykırma kararı aldık. Mutluyuz, sevinçliyiz. Tüm emekçi kardeşlerimin bayramını kutluyorum”


“MİLLETE
ZAM
, YANDAŞLARA ZENGİNLİK”
1 Mayıs İşçi Bayramı nedeniyle, Doğu Kışla Pazar alanından İzmit Anıtpark alanına kadar yürüyen yüzlerce işçi kutlamalara Anıtpark’tan devam etti. Anıtpark alanına ulaşan 1 Mayıs Komitesi temsilcileri Vedat Küçük, Erdal Karakuş, Murat Kürekçi ve Mehtap Maçkacı sahneye çıkarak konuşma yaptı. İlk konuşmayı yapan TMMOB İKK Genel Sekreteri Murat Kürekçi konuşmasında şu ifadelere yer verdi;



“Bugün 1 Mayıs. İşçi sınıfının, emeğin sembol günü. Bugün burada coşkuyla kutlama yaparken emekçilerimizin yaşamını tehdit eden sömürü düzenine buradan bir kez daha dur diyoruz. Bu ülkede, emekliler, işçiler, kadınlar, hakkını arayanlar ezildikçe eziliyor. Bu düzenim şartları talan edilecek düzen üzerine kurulu. Halk açlıkla işsizlikle boğuşurken, 20 yıllık iktidar vatandaşın hakkını bir avuç ayrıcalıklı kesime harcayıp onları zenginleştirdikçe zenginleştiriyor. Vatandaşa da her ürüne art arda zam üstüne zam yapıyor. Ama gün gelecek devran dönecek
AK Parti
iktidarı bunların hesabını verecek.”


“GİDERLERSE GİTSİNLER DİYENLERE İNAT”
Türk Tabipler Birliği Genel Sekreteri Mehtap Maçkacı ise, “
Türkiye
’nin kilometrekare başına en büyük nüfusu barındıran illerinden Kocaeli’de çevre, deniz, hava kirliliği alarm vermektedir. Bu kent kendi kimliği tarihine sahip çıkacak bir kültüre sahipken şuan içerisinde bulunduğu durum çok vahimdir. Pandemide sağlık emekçilerinin ne şartlarda çalıştığını göre göre hekimlere bizlere “Giderlerse gitsinler dediler ama onlara inat emeğimize sonuna kadar sahip çıkmaya devam edeceğiz. Sisteminiz çöktü demek için, TUS’taki hatalar son bulsun demek için, sağlıkta şiddet son bulsun demek için buradayız” dedi.

“MÜCADELEMİZ SONUNA KADAR DEVAM EDECEK”
Maçkalı’nın ardından DİSK Genel Başkanı Vedat Küçük ise yaptığı konuşmada, “Kadınların, işçilerin, emekçilerin, hak savunucularının mücadelesinin günden güne yok edilmeye çalışıldığı düzene inat meydanlardayız, buradayız. İşçi sözleşmelerinin, uluslararası sözleşmelere uygun olmasını istiyoruz, İstanbul Sözleşmesi’ni istiyoruz, doğanın katlinin son bulmasını istiyoruz, demokrasinin uygulandığı yerel yönetimler ve yargı bağımsızlığının insan haklarının baz alındığı bir hukuk sistemi istiyoruz. Ülkenin kanayan sorunlarını kendinden başka her şeye ve herkese yansıtan bir iktidarla karşı karşıyayız. Hakkın, hukukun savunulduğu, emeğin söndürülmediği, özgürlüklerin kısıtlanmadığı bir ülke istiyoruz, mücadelemiz sonuna kadar devam edecek” ifadelerini kullandı.


“BU DÜZEN ARTIK SON BULMALIDIR”
KESK Dönem Sözcüsü ve Tüm-Bel-Sen Şube Başkanı Erdal Karakuş ise demokrasinin günden güne yok edildiğini söyleyerek şu ifadelere yer verdi;

”Mevcut düzende gördüğümüz, göçmen düşmanlığı, sömürü zihniyeti, kadrolu
çalışma
hakkının ortadan kaldırılması, KHK’larla binlerce insanın işine son verilmesi, ekonomik istikrarsızlık, hukukun üstünlüğünün yok edilmesi, doğanın, insanın çeşitli sebeplerle hayatının tehdit edilmesi gibi burun buruna olduğumuz, milletvekilleri hapse atılıyor, belediyelere kayyım atanarak halkın iradesine darbe vuruluyor, savaş ve işgaller ekmeğimizi küçültüyor, kadınlar günden güne değersizleştiriliyor, farklı cinsel eğilimi olan vatandaşlar ötekileştiriliyor, halkların kaderini cehenneme çeviren bu düzen artık son bulmalıdır.”
İzmit’te 1 Mayıs kutlamaları konuşmaların ardından çekilen halaylarla sona erdi.

 

40birhaber.com Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız