Vedat TEKIN
Vedat TEKIN

Kırkpınar Günleri

23 Temmuz 2023 Saat: 02:33

622. TARİHİ KIRKPINAR YAĞLI GÜREŞLERİ SONA ERDİ


1978 yılında ilk kez gittiğim belediye başkanı olan Güngör Mazlum’a, 1980-1981 dönemi belediye başkanı H. Ayhan Ergin’e, 1981-1984 dönemi belediye başkanı Alparslan Yalkın’a, 1984-1989 dönemi belediye başkanı İbrahim Ay’a, 1989-1994, 1994-1999 dönemi 2004-2009 ve 2009-2014 dönemi dört kez belediye başkanlığı yapan Hamdi Sedefçi beye, 1999-2004 dönemi belediye başkanı Cengiz Varnatopu’na ve 2014-2019 ile 2019-2023 dönemi belediye başkanı Recep Gürkan beye güreşler boyunca bizleri üç gün ağırladıkları için şükranlarımı ve sevgilerimi sunarım. Başcazgır Şükrü Kayabaş’a Covid nedeniye hayatını kaybeden başcazgır rahmetli Mehmet Tura’ya, oğlu cazgır Bülent Tura ve ilimiz cazgırlarından Sebahattin Erdoğan’a ilgi ve destekleri unutulmazdır benim için. Bir çok pehlivanlar, hakemler, gazeteci meslektaşlarım ve güreşseverlerle iyi ve güzel günlerimiz oldu hepsine teşekkürlerimi iletip ölenleri rahmetle anıp, kalanlara uzun ömürler diliyorum.


İLK ALTIN KEMERİ AYDIN DEMİR


1978 yılında ilk kez gittiğim Edirne Sarayiçi’nde yapılan 617. Tarihi Kırkpınar yağlı güreşlerinde baş pehlivanlık mücadelesinde Aydın Demir rakibini yenip üç kez peş peşe altın kemerin sahibi olurken Kocaeli ve Karamürsel’de büyük sevgi oluştu, ardından 12 yıl sonra 1990 yılında Karamürselli Ahmet Taşcı 629. Tarihi Kırkpınar yağlı güreşlerinde rakibi Kadir Birlik’i yenip başpehlivan olup kemerin sahibi oldu üç yıl peş peşe kazanan Ahmet Taşçı altın kemerin sahibi olup ikinci kez büyük bir başarıya imza atıp Kocaeli üstünlüğünü ele geçirdi. 1994 yılında Ahmet Taşçı final güreşinde sakatlanması sonrası rakibi Antalya’lı rahmetli Cengiz Elbeye’ye yenilip kemer Antalya’ya gitti. 1995 yılında hırslanan Ahmet Taşçı finalde İzmitli Sezgin Yüksel’i yenip başphehlivan alıp kemeri teslim alırken, 1996 yılında ve 1997 yılında rakibini yenip ikinci ikez altın kemerin sahibi oldu. 1998 yılında Ahmet Taşçı rakibi Antalya’lı Cengiz Elbeye’ye yenildi.

İKİNCİ ALTIN KEMERİ AHMET TAŞÇI KAZANDI


1999 yılında hırslanan Ahmet Taşçı kemeri tekrar Kocaeli’ye getirmeyi başarırken 2000 yılında tekrar başpehlivan olup üçüncü altın kemeri kazanmak için 2001 yılında rakibi Vedat Ergin’e yenilip fırsatı elinde kaçırdı. 2005 yılında Ahmet Taşçı çırağı Ekrem Yavuz finalde rakibi Şaban Yılmaz’a yenilirken 2023 yılına kadar Antalyalı başpehlivanlar kemerin sahibi oldu. Karamürsel kendi başına hareket ederken bundan sonra başarı gelmedi. İlimiz başpehlivanları Nedim Gürel, Recep Kara, Tanju Gemici, Mustafa Arslan, Faruk Akkoyun ve Hüseyin Gümüşalan bu yıl çeşitli güreşlerde birinciliği elde ettiler. Ben ilimizde güreş severleri bir çatı altında toplayan Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın’a, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Spor Şube Müdürü Alparslan Arslan’a yürekten teşekkür ederim. İki yıl içinde başpehlivanlardan Hüseyin Gümüşalan, Nedim Gürel veya Mustafa Arslan'ın kemeri Kocaeli’ye getireceğine çok inanıyorum ve onlara güveniyorum.

TAHİR BÜYÜKAKIN GÜREŞÇİLERİ TOPLADI


İlimizde güreşin tekrar güçlenmesi için Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Spor Daire Başkanı Şemsettin Yıldırım, tüm güreşçileri aynı çatı altında toplayıp Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Kağıtspor Kulübü bünyesinde yer aldı. Güreş takımında Milli Güreşçi Ömer Arslantaş nezaretinde büyük bir ivme kazanıldı. İzmit Belediye Başkan Yardımcısı Yaşar Kardaş, Körfez Belediye Başkan Yardımcısı Osman Yurt güreşleri takip etti. Recep Kara gibi bir başpehlivanı bünyesine katan Kağıtspor, bu sezon Başpehlivanlar, Başaltı , Büyük Orta, Küçük Orta Büyük ve Küçük Orta Küçük boylarında pehlivanlarla sıkı bir çalışma yaptılar. Başpehlivan Hüseyin Gümüşalan ilk turda takım arkadaşı Mustafa Arslan’ı ikinci turda ustası Recep Kara ve üçüncü turda rakibi Mustafa Batu’yu yenip adını yarı finale yazdırdı. Yarı finalde Hüseyin Gümüşalan ters oyun sonrasında rakibi İsmail Balaban’a yenildi.

EMEĞİ GEÇENLERE TEŞEKKÜR


Geçen yıl ve bu yıl güreşleri Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Cemal Kaplan, Başkanı Yardımcısı Hüseyin Öziri ve Spor Komisyonu Başkanı olarak ben Vedat Tekin, Spor Komisyonu üyesi Mustafa Salman ile birlikte üç gün boyunca Edirne’de bulunup güzel zaman geçirdik. Eski başpehlivanlar Davut Arslan ve Şaban Yılmaz, Federasyon başkanı İbrahim Türkiş tarafından plaket ile ödüllendirildi. Edirne’de bizlere her türlü kolaylığı sağlayan Edirne Belediye Başkanı Yakup Gürkan’a, Basın Yayın Müdürü Selim Bilginkaya ve çalışma arkadaşlarına, Kırkpınar Ağası Seyfettin Selim’e bu güreşlerde bizim yanımızda olan Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın’a, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Spor Daire Başkanı Şemsettin Yıldırım’a, Spor Şube Müdürü Alparslan Arslan’a ve Spor Organizasyon Şefi Kubilay Parıltı beye yakın ilgi ve destekleri için teşekkürlerimi sunarım. Bu yılki güreşlerde Kocaeli Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Gökhan Yavaşer ve Müdür yardımcısı Ziya Ülhak Sarıgül güreşçilerin yanında oldu.

FİNAL MAÇNI İLİMİZ HAKEMİ OLGAY İNCE YÖNETTİ


662.Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri Minik 1, Minik 2, Teşvik, Tozkoparan, Ayak, Deste Küçük, Deste Büyük, Küçük Orta Küçük, Küçük Orta Büyük, Büyük Orta, Başaltı ve Başpehlivanlık boylarında 2142 güreşçi ilk dört sırada yer alıp bin üst tura yükselmek için kıyasıya mücadele ettiler. Kimi güreşler erken biterken kimi güreşler uzatma süresinde altın puanla güreşi kazanmayı bildiler. Bazı güreşçiler kendi oyunlarında ters hareketler yapıp yenilirken büyük üzüntü yaşadılar. Cuma günü bol yağış yaşanırkan cumartesi ve Pazar günü havanın sıcak olması nedeniyle güreş severler büyük ilgi gösterdi. Ödül törenine İl ve değişik illerden gelen protokol katıldı. Başpehlivanlık final güreşini ilimiz güreş hakemlerinden Olgay İnce yönetti. Pazar günü yapılan güreşleri takip etmek için gelen bir aile piknik yaptığı alanda büyük ağacın devrilmesi sonucu üç kışı hastanelik oldu ve iki otomobil hasar aldı. Bu elim olay da herkesi fazlasıyla üzdü.

HÜSEYİN GÜMÜŞALAN ALKIŞLANDI


Bu yıl Edirne Sarayiçinde yapılan 662.Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşlerinde üç günlük mücadelede büyük heyecan sürerken Kocaeli ile Antalya rekabeti tüm hızıyla sürdü. Güreşseverler başpehlivanlık yarı final İsmail Balaban ile Hüseyin Gümüşalan karşılaşmasında Hüseyin Gümüşalan'ı yenilmesine rağmen ayakta alkışladılar. Başpehlivanlık güreşlerinde Mustafa Taş, İsmail Balaban en çok yuhalanan ve eleştirilen güreşçi oldu. İlimiz güreşçileri Hüseyin Soğukoğlu ve Yunus Emre Akman ilk dörde girip başaltı dalına yükseldi. Barış Kemal Yiğit, Mert Arıcı ilk dörtte sırada yer alıp bir üst tura yükselmeyi başardı. Ağalık ihalesinde Gebzeli iş adamı Mehmet Tüyyüz ile 14 yıldır güreş ağalığını yapan Seyfettin Selim arasındaki açık artırmayı 22 Milyon 122 bin TL ile kazanan Seyfettin Selim dördüncü kez altın kemerli ağa olmayı ilk kez başardı. Ağanın dünürü olan Körfez Belediyesi eski başkan yardımcısı Mehmet Şendoğan’a yakın ilgilerinden dolayı teşekkür ederim. Önümüzdeki seneki güreşlerde görüşmek üzere herkese sevgi ve saygılar sunarım.

 

40birhaber.com Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

Deprem'deki yalanlar13 Şubat 2023 Saat: 14:17
Malatya gezilecek bir yer..17 Ekim 2022 Saat: 02:22
Büyümeye Devam Ediyoruz2 Ağustos 2022 Saat: 21:10
Büyümeye Devam Ediyoruz
40bir Haber Güçlenerek Geliyor27 Mayıs 2022 Saat: 16:27
Tüm Yazıları