Vedat TEKIN
Vedat TEKIN

Malatya gezilecek bir yer..

17 Ekim 2022 Saat: 02:22

Malatya  gezilecek bir yer

Gebze Ulus Gazetesi sahibi değerli meslektaşım 32 yıllık gazeteci dostum Yakup Uzun tarafından organize edilen beş günlük Malatya gezisi için önce çok sevindim. Malatya Valisi Hulusi Şahin tarafından konuk edilip tarihi, kültürel ve turistik yerleri gezme fırsatı buldum. Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Cemal Kaplan,  Sosyal ve Kültürel İşler Sorumlusu Hüseyin Öziri ve yönetim kurulu üyeleri ve gazeteci meslektaşlarımla birlikte Malatya ilini ve ilçeleri birlikte gezip güzel dostlarla tanışma imkanım oldu. Pırıl pırıl akan ve soğuk Kozluk çayına girip rahatlama imkanı buldum. Üç kez geldiğim Malatya’yı yeniden tanıdım.

 

EMEĞİ GEÇENLERE TEŞEKKÜRLER

Malatya Valisi Hulusi Şahin tarafından dört gün boyunca bizler unutulmaz günler ve geceler yaşadık.  Havaların iyi olması sonrasında gezimiz mükemmel gerçekleşti. Başta Malatya Valimiz Hulusi Şahin bey olmak üzere gezimizin kusursuz geçmesi için bizlerle yakından ilgilenen Malatya Valiliği Özel Kalem Müdürü Emre Büyük beye, beş gün boyunca bizlerle yakından ilgilenen Malatya Valiliği Basın Halkla İlişkiler Müdürü İbrahim Halil Kılıç beye, beş gün boyunca gece ve gündüz bizlerle olan Malatya Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü Rehberi ve Turizm Araştırmacısı Bülent Korkmaz beye ve Malatya  Öğretmenevi Müdürü Murat Bilim beye yakın ilgi ve alakalarından dolayı teşekkür ederim ve sevgi ve saygılar sunarım.

GEZİYİ GAZETECİ YAKUP UZUN ORGANİZE ETTİ

Gebze Ulus Gazetesi sahibi  Yakup Uzun tarafından  ve  Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Cemal Kaplan’ın organize ettiği Malatya Tanıtım Günleri’ne katılmak için otobüs  yolculuğumuz, 03.10.2022 Pazartesi gecesi 21.30. da Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Belde AŞ usta şoförleri Burhan Yazan ve Ercan Yıldız ile birlikte 14 saatlik yolculuk başladı. İlk molayı Bolu Hayvey tesisleri, ikinci molayı Kırıkkale Keskin Vural Han tesisleri ve üçüncü molayı Malatya Darende Çiftlik tesislerinde eğlenceli bir şekilde tamamlayıp Malatya’ya gelmeyi başardık. Malatya gezisi boyunca 20 basın mensubu hazır bulundu. Yolculuk boyunca başımızdan geçen anılar, olayları anlatıp ve güzel türkü ve şarkılarla birlikte eğlendik.

Öğlen vakti eşyalarımızı Malatya öğretmen evine yerleştirip 15 dakika dinlenme sonrasında çarşı merkezde bulunan dünyaca ünlü Hacı Baba Sinan Et Lokantasında öğle yemeği yedik. Malatya’da ilk durağımız Malatya'nın 7 km. kuzeydoğusunda, Fırat Nehri'nin (Karakaya Baraj Gölü) batı kıyısı yakınındaki Orduzu Beldesi'nde yer alan Arslantepe Höyüğü oldu. Arslantepe Höyüğü'nün kültür dolgusu 30 metre yüksekliğinde olup 4,5 hektarlık bir alana yayılmaktadır. Bu bölge, M.Ö. 6000 yıllarından M.S. 11. yüzyıla kadar yerleşim görmüş olup M.S. 5-6. yy.lar arasında Roma köyü olarak kullanılmış ve daha sonra Bizans Nekropolü (mezarlık) olarak yerleşimi olan Arslantepe Höyüğü’nü gezdik. Ardından Poyraz Konağı,  Silahtar Mustafapaşa Kervansarayı’nı gezip ardından Şire Pazarı (Kayısı Pazarı)’nda alış veriş  yaptık

 

VALİ HULUSİ ŞAHİN   MALATYALI  GAZETECİLERLE BULUŞTURDU

Saat 18.00 sıralarında Malatya Valisi Hulusi Şahin’i makamında ziyaret edip Kocaelispor Kulübü tarafından armağan edilen ve 41 forma  numaralı ve ismi yazılı Kocaelispor formasını ve Pişmaniye ikram edip 2013 ile 2016 yılları arasında  Dilovası Kaymakam'ı olarak görev yaptığı günleri yad edip bol bol sohbet etme imkanı bulduk. Malatya Valisi Hulusi Şahin'in sıcak  ve güler yüzlü olmaları bizleri çok mutlu etti. Bir saatlik dinlenmenin ardından Malatya Valisi tarafından  Dede Korkut tesislerinde Malatyalı meslektaşlarımızla birlikte akşam yemeği  yiyip birlikte sohbet  edip dostluklarımızı pekiştirdik. Ve ardından Malatya Öğretmenevine gelip dinlenmeyi tercih ettik.  Gece geç saatlerinde Malatya’nın caddelerini gezip tanımaya çalıştık.

 

KOZLUK ÇAYINDA YÜZDÜM

İkinci gün yine, rehberimiz dost canlısı ve Malatya’nın tanınması için elinden gelen her şeyi yapan Bülent Kormaz ile birlikte sabah kahvaltısı sonrasında ilk durağımız  Arapgir ilçesinde bulunan Onar köyünde 800 yıllık cem evini ziyaret edip ardından Kaya Mezarlığı ve Kaya Mağaralarını gezdik. Arapgir  Belediye Başkanı Haluk Cömertoğlu’nun davetlisi olarak Millet Han’da öğle yemeğini yedik. Eski Arapgiri gezip Kaya Arası Kanyonu ve  Kozluk Çayında dinlendik. Soğuk akan Kozluk Çayında suyun içinde yüzüp rahatlama imkanı buldum. Çaya gelen konuklarla birlikte sohbet ederken çayın içinde gezen balıkları izleyip,  tarlada bulunan domatesleri koparıp dalında yemenin keyfini yaşadık.

 

ÜÇÜNCÜ GÜN DE GÜZEL EĞLENDİK

Üçüncü gün Malatya Öğretmen evinde kahvaltı sonrasında Kent Müzesi, Yeşilyurt  Lezzet Çarşısı,  Mahmut ve Ahmet Çalık kardeşler  tarafından yaptırılan Dokuma Müzesi, , Kahve Konağı,  Kent Belleği Konağı, Levent Vadisi, Sultansuyu Harrası gezip Çamlıca Restaurantta yöresel yemekleri yedik. Sanat Sokağı, Fotoğraf Müzesi, Ahmet Kaya ve Kemal Sunal Bal Mumu Müzesi ve Kültür evini gezip Malatya öğretmen evine  dönüp iki saatlik çarşı turu sonrasında Malatya Valiliği tarafından Yeşilyurt ilçesinde organize edilen  ve yerel sanetçılardan oluşan kına gecesinde hem eğlenip türküler ve şarkılar söylerken meslektaşımız Selda Hatun Tan’ın doğum gününü birlikte kutladık.

 

GÜNPINAR ŞELALESİNİ GEZDİK

Gezinin son gününde yine kahvaltı sonrasında bizi uğurlamaya gelen Malatya Valiliği Basın Halkla İlişkiler Müdürü İbrahim Halil Kılıç ile vedalaşıp helallik aldıktan sonra Malatya’nın ilçelerinden olan Darende’ye iki saatlik yolculuk sonrasında ilk durağımız Günpınar Şelalesini gezdik, hatıra fotoğrafları çektirdik. Sonra Somuncu Baba  Türbesi ve Külliyesini ziyaret ettik. Kudret havuzunu gezip öğle yemeği sonrasında dönüş yolculuğumuz başladı. Malatya ilinde Kayısı, Şeftali, Dalbastı Kirazı, Ceviz, Dut, Aşık Beyazı ve Küfnü Üzümü yetişiyor. Malatya yöresinin İçle ve iri Köfte (Analı kızlı), Kiraz Yaprağı Sarması, Geleli Kebabı, Kağıt Kebabı,  Kuzu Tandır Fırın Yemekleri, Ayranlı Çorba yemeklerinin tadına baktık. Malatya gezisinde beş gün içinde fazlasıyla kilo aldığımı söylemeden geçemeyeceğim. 

 

EMEĞİ GEÇENLERE TEŞEKKÜR EDERİM

Gezdiğimiz her tarihi eserin ayrı bir güzellik ve anılarla bizlerde iz bıraktığını söyleyebilirim. Çarşı merkezinde kayısı, dut, üzüm kurusu, cevizli dut pestili, kekik, nane, reyhan receli, reyhan sabunu, kavun ve Kayseri’e mola verirken sucuk, pastırma, ve kavurma alıp evdekileri mutlu etmeyi sağladık.

Gazeteci Yakup Uzun tarafından organize edilen Malatya gezisinde emeği bulunan herkese 40birhaber.com sitesi olarak teşekkür ederim. Cuma gecesi saat gece 04.00 sıralarında Kocaeli’ye vardık. Malatya gezisi sonrasında  beş saatlik dinlenmenin ardından Kocaeli Ticaret Odası seçimini takip ettim. Seçimde başkan Necmi Bulut, İbrahim Bıyıklı karşısında kazanarak ikinci kez başkan seçilmeyi başardı. Tekrar seçilen Necmi Bulut'u tebrik ediyor, başarılar diliyorum.

 

40birhaber.com Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

Kırkpınar Günleri23 Temmuz 2023 Saat: 02:33
Deprem'deki yalanlar13 Şubat 2023 Saat: 14:17
Büyümeye Devam Ediyoruz2 Ağustos 2022 Saat: 21:10
Büyümeye Devam Ediyoruz
40bir Haber Güçlenerek Geliyor27 Mayıs 2022 Saat: 16:27
Tüm Yazıları