Yıllık İzne Çıkmadan Önce Yol İznini Mutlaka Öğrenin
Yaz aylarının gelmesiyle milyonlarca çalışan, yıllık izinlerini kullanmak için tatil planları yapmaya başladı. Ancak tatilin büyük bir bölümünü yolda geçiren çalışanlar için pek bilinmeyen bir hak olan yol izni devreye giriyor. İşte yol izni ile ilgili bilinmesi gereken tüm detaylar…
Yıllık ücretli izinlerini işyerinin bulunduğu şehirden farklı bir yerde geçirecek çalışanlar, talepte bulunmaları ve tatilin yapılacağı yeri belgelemeleri koşuluyla, gidiş ve dönüş yolunda toplam 4 güne kadar yol izni kullanabiliyor.
Yıllık İzin Süreleri Neler?
Çalışanların hizmet sürelerine göre yıllık izin hakları şu şekilde:
- 1 yıldan 5 yıla kadar (5 yıl dahil): En az 14 gün
- 5 yıldan fazla, 15 yıldan az: En az 20 gün
- 15 yıl ve üzeri: En az 26 gün
Yol İzni Nasıl Alınır?
Yıllık izin tarihleri belirlendikten sonra, tatilin yapılacağı yere ait fatura veya konaklama sözleşmesi gibi belgeler işverene sunulmalı. Örneğin, İstanbul’da çalışan bir kişi tatilini Marmaris’te geçirecekse, otel veya kiralama belgelerini işverene ibraz etmek zorunda.
Yol İzni Kullanmak Çoğunlukla Tercih Edilmiyor
Günümüzde yol izni talep eden çalışan sayısı oldukça az. Genellikle çalışanlar cumartesiden başlayıp bir hafta sonraki pazartesi işbaşı yaparak toplamda 9 günlük izin kullanıyor. Ancak yol izni hakkı da kullanıldığında bu süre 13 güne kadar çıkabiliyor.
Yol İzni Ücretli mi?
Genellikle yol izni süresince çalışan ücretsiz izinli sayılıyor. Fakat işverenin isteğine bağlı olarak bu süre ücretli de olabilir. Kanunda zorunlu ücret ödeme şartı bulunmuyor.
Yıllık izne çıkmadan önce yol izni hakkını talep etmek, tatilinizi uzatmak ve daha konforlu hale getirmek için önemli bir fırsat. Tatil planınızı yaparken yol izni için gerekli belgeleri hazırlamayı unutmayın.